субота, 2. јул 2011.

Otvaranje izložbe


ГРАФИЧКИ ЗНАК
          Сваки човек има свој генетски код, своју шифру, свој ДНК по коме се препознаје и разликује од других бића. Чак и после неколико хиљада година научници могу са сигурношћу идентификовати особу  анализом његове ДНК. Невероватно је то што се та шифра никада не понавља, већ остаје јединствена и специфична за свакога. Човек је носи целог живота као белег, као жиг, као и отисак нашег длана или кажипрста који остављамо у архивима за препознавање. Ово сазнање ми је била инспирација  у тражењу свог ликовног и графичког симбола, свог визуелног рукописа. Оног занака и значења које се чулом вида може разазнати и препознати. Као млад, мислио сам да уметност долази из срца из душе, касније сам био уверен да долази из наше маште и нашег ума. Сада сам све сигурнији да долази из  наших ногу, из наших корена.
            Смисао знака је у томе да поруке, симболи и знакови имају онолико тумачења колико има људи који траже одговоре. Зато пред уметничким делом ваља стати и чекати да ти се обрати. Ако се ти обратиш њему, чућеш само себе.

Концепција  изложбе
Изложба  обухвата  25 – 30 графичких листова  урађених техником линореза.
Формат принтова је претежно  А4  и штампани су у црној боји на папиру.

Мотиви који су заступљени на овим радовима су дрвеће и гране, као део природе који у свом расту
стварају занимљиве ритмичке целине. Поетика оголелих грана, њихов преплет, увијање, прожимање, укрштање био је повод за настанак ових радова. Тражећи у њима  ликовне и графичке вредности, покушао сам да део својих опажања изразим у овој форми.

Милан Игњатовић
Рођен 13.јуна 1956 г. у Богатићу. Основну школу и гимназију завршио у Земуну. Вишу педагошку школу дипломирао у класи Милуна Митровића, одсек-ликовна педагогија у Београду. Члан је УЛУС-а  и удружења ликовних и примењених уметника Земуна. Председник Актива ликовних педагога. Добитник је прве награде на међународном фестивалу дигиталне уметности ART - TECH у Панчеву. Пролећна награда друштва ликовних и примењених уметника и галерије Стара капетанија из Земуна. До сада је излагао на бројним колективним и самосталним изложбама.-  Галерија Стара капетанија - Земун - Педагошки музеј – Београд - Галерија Пинки – Земун - Дом ваздухопловства – Земун - Галерија музеја – Неготин - Цвијета Зузорић – Београд - Студентски културни Центар – Београд - Галерија СПЦ - Малме – Шведска - Галерија – Сингидунум – Београд
- Музеј града – Сремски Карловци -К.Ц – Крушевац
Учесник је више ликовних колонија - Широка стаза - Земун -  Буково - Неготин