субота, 2. јул 2011.

Otvaranje festivala

Међународни фестивал монодраме и пантомиме за мене и моју породицу био је одувек симбол једне мале, али одабране, високовредноване културне Меке.

Игром случаја, десило се да на тренутак постанем део екипе која учествује у његовој реализацији, обликовању, трајању... То је велика част. Ова институција међународних размера пркоси и времену и друштвеним променама као и свему што оне носе, очувавши свој специфичан квалитет, који одолева свим изазовима.

Оснивач је у протеклој години извршио реорганизацију руководства и Савета; нажалост, неки чланови су и преминули.

На нама који смо ту, остало је да с великим пијететом према свима који су кроз Фестивал прошли и оставили траг, наставимо „игру“, али уз велику одговорност, тимски рад, те елиминацију сујете која прати креативне пројекте... да задржимо дух Фестивала, уз велику веру у монодраму и пантомиму као мајсторске изразе врхунског домета драмске уметности.

Потрудили смо се и мислим да смо успели у томе. Хвала свим несебичним ентузијастима који су допринели овогодишњем Фестивалу.                  Лада   Мирков,директор  





ПОХВАЛА ГЛУМЦУ
                                              Реч на отварању 
36. фестивала монодраме и пантомиме 1. јула 2011. године
Драгослав Михаиловић

Имао сам у позоришту многе пријатеље, разних фела и занимања, али никад, чини ми се, таквих као што су били глумци. Од прве моје књиге глумци су се занимали за оно што пишем, и од моје прве књиге почели су да разносе глас о мени као писцу. И одмах су моје приповетке почели претварати у монодраме.

Не знам колико пута су на представа монодрама игране моје приповетке и не знам колико пута су те монодраме награђиване. Многи данас познати глумци су на пријемне испите глумачких школа и академија излазили с мојим текстовима и многи су ми причињавали задовољство да будем њихов писац. И многим испитивачима су досадили играјући приповетке с мојим потписом.

Фестивали монодраме увек су били празници на којима су изговаране приповетке и на њима су глумци проносили славу приповедног писања. И на њима су, разуме се, често правили прве кораке ка својој глумачкој слави.

Зато овај Тридесет шести фестивал монодраме и пантомиме отварам славећи глумце заљубљене у приповедну реч и захваљујући им се за све што су за причалачку књижевност учинили. Уживајте у наредне три вечери у игри мојих пријатеља глумаца и не штедите дланове да покажете колико сте уживали. Нека нам свима вечерас и и следећа два дана буде пријатно!