субота, 2. јул 2011.

Lutkica Lolita


Позориште Николи, Краков, Пољска
ЛУТКИЦА ЛОЛИТА  (LOLITA DOLLY)
Пантомима
Режија: Н. Вепрев, М. Милмеистер
Кореографија: Е. Макохон
Сценографија: Н. Верпрев, Д. Јуха
Играју: ДОМИНИКА ЈУХА, НИКОЛАЈ  ВЕПРЕВ

Луткица Лолита, заснована на причи Лолита Владимира Набокова, јесте драматична прича о девојци која, након мајчине смрти, остаје сироче и пада под утицај свог очуха, човека поремећеног ума и заљубљеног у њу. Она покушава да се снађе у овој необичној ситуацији, а то чини прилично злобно, користећи се својим женским чарима. Испуњава Хамбертове снове и из тога извлачи новчану корист. Као што видимо, њен морал је дубоко пољуљан.
          Овај однос подстиче очуха да напише причу о вуку и овци. Упркос томе што цела ситуација постаје опасна и неодржива, све се наставља.
          Однос између вука и јагњета у причи приказан је кроз уметнички плес на сцени, који постаје метафора страсти између Лолите и писца приче.
          Одлична глума осликава сексуалну напетост у односу. Па, како се он развија?
           Девојка оставља свог човека када одрасте и налази нови извор привлачности. А како се она носи с тим ? Одговор ћете добити када погледате представу.
          Луткица Лолита показује интимност и страст међу главним ликовима помоћу сценског покрета, гестикулације и пантомиме. Она тера гледаоце да размишљају о представи и након што је одгледају.
          Представа је први пут изведена у једној синагоги, што јој је дало симболично значење. За позориште, прва премијера је као рођење детета – чудо које се дешава на сцени. Црквена атмосфера увеличала је трагичан положај ове девојке.
          Жири Деветог фестивала независних театара наградио је ову представу првом наградом, назвавши  је изванредним путовањем у свет перверзије, немим филмом и циркусом, а главна глумица Доминика Јуха добила је прву награду за најбољу женску улогу.

 Представа је извођена у Пољској, Белорусији, Русији, Украјини, Португалији и Македонији.

          Позориште Николи основао је у Кијеву 1990. Миколај Вепрев, руски редитељ и глумац, а у почетку је радило под именом „Бели кловн“. Од 1992. године Позориште наставља са радом у Кракову, у Пољској. Са представама учествује на домаћим и иностраним фестивалима, а такође, организује и радионице у Пољској и иностранству.
          Позориште Николи сарађује са краковским позориштима СТУ и КТО. Једно је од оснивача и покретача Фестивала осмеха у Кракову (од 2002), као и Фестивала научне фантастике у Вјелицком (од 2003).
          Позориште, такође, сарађује и са пољско-француском фондацијом “EquiLibre” на пројекту „Терапија смехом“ (Пољска 1992-1998, Лион, Француска 1995, Скопље, Македонија 1996, Газа, Палестина 1996, Баку, Азербејџан 1997)