субота, 2. јул 2011.

Kako razumeti Srbe

Позориште на Теразијама
КАКО РАЗУМЕТИ СРБЕ
Кабаре Владана Савића
Аутори: Жељко Јовановић, Михаило Вукобратовић
Приредио: Михаило Вукобратовић
Избор музике: Владан Савић
Костимограф: Снежана Шимић
Дизајн светла: Момчило Жиропађа
Дизајн тона: Бранислав Митић
Суфлер: Горан Младеновић
Организатор: Мирјана Заложник
Фотографије: Милош Кодемо
Дизајн: Филип Ћетковић
Учествују: ВЛАДАН САВИЋ
                   Кристина Савић
                   Владан Вучковић Паја
                   Урош Ранковић

                                             Како разумети Србе
          На питање како разумети Србе, половина нације ће одговорити да је то немогуће, она друга да је то веома лако. Ова представа је покушај да се пронађе управо тај најмањи заједнички именитељ ових различитих, не само мишљења већ, рекло би се, животних опција, опредељења, политичких уверења...
          У представи „Како разумети Србе“ једно симпатично зановетало износи извесне дилеме у вези са нашим националним особеностима и вредностима за које сматрамо да су несумњиве. Пита се зашто нас свет не разуме, зашто о нама не мисли како бисмо ми желели, и дискретно сугерише могуће одговоре.
          Тај не мали задатак преузео је на себе глумац нашег позоришта Владан Савић, који глумом и уз обиље музике настоји да нама самима покаже зашто је то тако. Ако је тако...
                                                                          Жељко Јовановић

                                       Позориште на Теразијама
Историја Позоришта на Теразијама почиње 1949. године. Током више од пола века свог постојања, неколико пута је мењало име: основано као Хумористичко позориште, већ 1954. године мења име и све до 1959. године зове се Београдска комедија. Спајањем са Београдским драмских позориштем, у јесен 1959. године постаје Савремено позориште, с тим да се представе играју на обе досадашње позорнице: Сцена на Црвеном крсту и Сцена на Теразијама. Међутим, са новом сезоном 1975/76 поново постаје самостално, и то под садашњим именом – Позориште на Теразијама. Због темељне реконструкције своје матичне зграде на Теразијама, представе је од 1991. године па до повратка у своју зграду, приказивало на сцени Театар Т, у Булевару Краља Александра бр. 77 а.
Позориште на Теразијама је током више од пет деценија свог постојања, непрекидно свој драмски, оркестарски, балетски и хорски ансамбл обогаћивало новим, првенствено младим, талентованим и школованим уметницима. То му је увек доносило доминантну ноту уметничке свежине, коју је публика непогрешиво умела да препозна. Временом је Позориште на Теразијама, на почетку своје делатности позиционирано као позориште претежно популарног и лаког комедиографског жанра, са сваком сезоном постајало, не само репертоарски амбициозније, него и од наше културне јавности све више вредновано као позоришна установа високог потенцијала и релевантних уметничких достигнућа.