уторак, 5. јул 2011.

Prateći program

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „СЕНКЕ МИНУЛОГ ВРЕМЕНА“
Писац: Радомир Путник 
Издавач: Позоришни музеј Војводине, Нови Сад, 2010.

Књига „Сенке минулог времена“ садржи позоришне критике представа приказаних у нашим и неколико страних позоришта у периоду од 1980. до 1993. године. Ове критике објављене су у „Политици“ и „Политици експрес“.
Скривен у свести или подсвести драмског писца, као какав жироскоп који брине о томе да писац не залута, налази се критичар.
Не једном, чуо сам од искусних позоришних стваралаца, најчешће редитеља, да је свако од њих сам себи најстрожи критичар.
Пријатељи неких писаца, редитеља и глумаца, после мојих негативних рецензија, нису желели на улици да ми се јаве. Окретали су главу, или прелазили на другу страну.
Бележећи ове симптоме продуженог живота позоришне представе, коме изван сваке сумње припада и позоришна критика, нисам се ни хвалио ни жалио, већ само констатовао она позната општа места која су духовитије и смисленије од мене, а пре мене, описали многи критичари.
Па ипак,  позоришна критика није сасвим залудан посао. Штавише, она има и одређен смисао, пре свега за позоришне посленике, а потом и за културологе, историчаре уметности, итд.
                                                                                   Радомир Путник
 О књизи говоре: проф. др Радослав Лазић, Ивана Коци, проф. др Петар Зец, Мирко Жарић и аутор. Одломке из књиге чита Предраг Милетић




Координатни систем
Ухвати бесконачност

Играју: Ана Стојаков, негативни бројеви
              Сташа Стојаков, нула
              Теодора Илић, позитивни бројеви
Аутор:  Маријана Ајзенкол

  Сцена: разапето платно на коме ће се до краја игроказа формирати координатни систем – негативни делови x и y осе црном траком, а позитивни црвеном. Такође ће се појавити и „тачке“ у свим квадрантима.
          Осим на платну, извођачи (покретом и ставом) формирају координатне системе свака за себе, што симболизује независност система, појам димензије и бесконачности у коначном. Такође, у зависности од простора у коме ће се игроказ изводити, три девојчице ће формирати систем и ван равни платна.
          Игроказ би могао да носи назив и КООРДИНАТНИ СИСТЕМ У ТРИ СЛИКЕ, јер представља три ситуације. Инспирација за представљање бројева (негативних) црном и (позитивних) црвеном бојим потиче из старокинеске математике где су они управо тако представљани без предзнака + и -.












ШАХОВСКА СИМУЛТАНКА
Већ пет година велемајстор Алиса Марић игра симултанку са учесницима и гостима Међународног фестивала монодраме и пантомиме.
          У пријатном амбијенту ресторана „Стара царинарница“, сусрет са једном од најзначајнијих светских шахисткиња, Алисом Марић, пружио је прилику за дружење и задовољство које собом носи древна игра на 64 поља.